SABIR VE SABIRLI OLMA DURUMLARI ÜZERİNE KISA ANILAR, FİKİRLER, DÜŞÜNCELER VE SABIR MESELESİYLE İLGİLİ ZİHNİME YERLEŞMİŞ OLAN, DERİNLİKLERİNE İNANDIĞIM VE ÇOK KULLANILDIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜM BAZI KELİME ÖBEKLERİ

 I

Yıllar önce bir abimle -kim olduğunu hatırlamıyorum- Galata’da bira içerken bana ‘’Herkes kitap yazabilir, öyle zor bir iş değil’’ diyerek takılmıştı. Ben de ona, dediği gibi herkesin kitap yazabileceğini; fakat bu bahsedilen herkesteki çoğunluğun, kitap yazımı sırasında gösterilmesi gereken sabır ve disiplinden yoksun olduğunu ve bu yüzden herkesin kitap yazamayacağını söylemiştim.


II

Atget de insansız Paris Sokaklarının fotoğraflarını çekerken kompozisyonun kendiliğinden oluşmasını beklemiştir. İstediği anlamı yaratmak, istediği iletiyi vermek için belli bir zaman dilimini kollamıştır. Uzamın istediği auraya (havaya, uzamın o anki görünümüne, o haline) dönüşmesini beklemiştir. Buradan da anlaşılıyor ki bir sanat yapıtını ortaya çıkarırken ''beklemek'' önemlidir. İşin özüne aslında sabır diyebiliriz. Eğer istenilen imkânlar elde yoksa istenilen auraya ulaşılamıyorsa yapmamak daha iyidir. Kötü bir yemeği servis etmek yerine doğru malzemelerle iyi bir yemeği masaya koymak gibi biraz.


III

Yakınma denen şey vakit kaybından öte bir şey değildir. Yaşamak için sabır gerekir; bol sabır ve hep sabır. Her daim sabır ve arkasından gelen tatmin edicilik veya etmeyicilik -Neydir o bilemem. Kendi adıma etmediği görülmüştür ama bunun kimse adına bir çözümü yok. Yaşamak selamettir; insanoğlu bunun kıymetini pek bilemese bile. Faaliyetsiz olsanız da olabilir, yaşanır. Oblomov olanın da yakınmaya pek gereği yok. Sabretmek için buradayız. 


IV

1. Hadi sabır.

2. Sabır göster ağrılara.

3. Sabır gerekiyor.

4. Sabır gerekir.

5. Sabır iki yumurta kaynatınca da gerekir.

6. Allah sabır versin.

7. Allah sabır versun.

8. Her şeyin başı sabır.

9. Sabır sabır.

10. Sabır sabır ya sabır.

11. Sabır göster.

12. Çünkü sabırlı insanlar meşhurdur.

13. Sabret.

14. Sabırlıyımdır bla bla bla.




Not: Tuhaftır ki bu yazıda bilinçli olarak aynı sabırlı olmak gibi önemli bir mesele olan ''sabırsızlık'' mevzusundan itinayla kaçılmıştır. Bu kadar sabırdan bahsedilince gözlerin ve hislerin tahminimce sabırsızlığı arandığından hiç şüphem yok fakat  söz konusu mesele başka bir yazının konusudur.